Je leven weer op de rit na een verlies ervaring

Na een ervaring van verlies op welk niveau dan ook kan het voor je (sensitieve) zoon of dochter voelen alsof haar wereld op dat moment volledig is ingestort. Je kind wordt overmand door emoties en het stabiele leven voelt niet meer zo. Zeker een hooggevoelig kind zal de gebeurtenis intenser ervaren. Je zoon of dochter zit niet lekker in haar vel, overziet het even niet meer en kan niet goed ontspannen en omgaan met de gebeurtenis. Op zoek gaan naar hulp van een onafhankelijk luisterend oor en om je kind te helpen in deze moeilijke tijden kan heel fijn zijn voor je kind om te delen wat er te vertellen valt of juist even te ontsnappen aan de zwaarte en even lekker met je handen bezig te gaan om spanningen los te laten.

Verlies en rouw is zoveel meer dan alleen een overlijden denk aan:

 • Afscheid nemen van een vriend(in) die gaat verhuizen
 • Verliezen van een huisdier die troost en plezier bracht en waar je zoon of dochter zo gek mee was
 • Het uit elkaar gaan van jullie als ouders en wat je kind het liefste anders had gezien
 • Moeten achterlaten van een lieve juf of meester die je kind zo goed aanvoelde en zag wat veiligheid en zelfvertrouwen gaf
 • Een dierbaar persoon die niet langer op aarde mocht verblijven
 • Kwijtraken van een voorwerp wat voor je kind van onschatbare waarde was

verlies en rouwbegeleiding voor hooggevoelige kinderen en jongeren in Utrecht voor kinderontspanning, kind lekker in zijn vel en balans

Je ziet je kind zoeken naar houvast, een manier vinden om er mee om te gaan in het dagelijks leven en om de draad weer op te pakken. Al een tijdje loop je rond met de vraag of je wel of geen hulp moet inschakelen van iemand die helpt bij het vinden verwerken van dit verlies en het omgaan met de rouw die erbij komt kijken. Je maakt je zorgen over het gedrag en de gezondheid van je kind en het lukt je dochter of zoon niet goed genoeg om hier zelf uit te komen.

Spanningen ontladen is essentieel om ruimte te creëren in lijf en hoofd en zo op een dieper level te kunnen komen. Ondanks dat verlies en rouw een wat zwaarder thema  is is vanuit een ontspannen basis werken veel fijner! Tenslotte gaat er een hoop liefde en mooie herinneringen schuil achter het verdriet, de angst of boosheid en die kleuren breng ik graag terug.

Wat zijn de 4 rouwtaken na een verlies?

Bij verlies en rouw zijn er 4 rouwtaken die elk kind (en volwassenen) op zijn of haar manier doorloopt, in zijn eigen volgorde en in zijn eigen tijd. Een onvoltooide rouwtaak kan groei en ontwikkeling van je kind in de weg staan. Het systeem van je zoon of dochter is namelijk bezig met de stabiliteit / grip en structuur terug vinden, doorleving van het gebeurde en overleving in het dagelijks leven. De 4 rouwtaken zijn:

 • Het verlies onder ogen zien, de erkenning van wat er is gebeurd
 • Omgaan met de pijn van het verlies; het dragen en verdragen
 • Zich aanpassen aan een leefomgeving zonder deze persoon, het voorwerp, ….; toekomstbeeld aanpassen
 • Het bewaren van de herinnering en doorgaan met het eigen leven; de zin en energie komen terug

Hoe rouw je als kind?

Niemand kan je vertellen hoe je je moet voelen, hoe je moet rouwen, in welke volgorde en hoelang dit nare gevoel gaat duren. Dat proces is voor iedereen anders en het weer laten zijn zoals het was zit er helaas niet meer in. Je zal er je weg in moeten leren vinden en dat kan soms best eenzaam voelen of dat het voor je gevoel te lang duurt. De gebeurtenis zal nooit echt verdwijnen, maar het wordt onderdeel van jouw ervaringen en je leert ermee doorleven.

Een ingrijpende gebeurtenis waar je kind niet goed raad mee weet kan zorgen voor lichamelijke klachten zoals:

 • slaapproblemen, moe, energieloos
 • overmatig piekeren, angsten
 • buikpijn, hoofdpijn, maagpijn (en er is geen aanwijsbare medische oorzaak)
 • gedrags- en / of eetverandering
 • concentratieproblemen

Werkwijze bij rouwverwerking

Rouwverwerking is eigenlijk niet helemaal een juiste term. Zoals hierboven vertelt verwerk je het gebeurde niet en denk je er nooit meer aan, maar je leeft er mee doorleven. Tijdens rouwbegeleiding is praten niet altijd helpend, nog veel te moeilijk of is het kind nog te jong of onbewust om goed te kunnen verwoorden wat er speelt. Dan haal ik informatie uit wat je kind maakt en laat zien met non-verbale technieken of beweegvormen. Emoties kunnen uiten is belangrijk om spanningen in het lijf te ontladen en meer lucht en ruimte te ervaren in hoofd en lijf. Hoe het in de praktijk gaat als ik kinderen begeleidt is dat er terwijl we lekker bezig zijn met iets fijns ook wordt gepraat en gedeeld. Dat wordt als veel makkelijker ervaren en je kunt een kind niet dwingen om te praten. Alles heeft zijn tijd en thuis wordt er vaak ook gepraat. Hoe fijn als je dan even mag ontspannen bij een onafhankelijk persoon die er helemaal voor je is en luistert.

Door mijn eigen hooggevoeligheid voel en zie ik snel waar het bij je kind om gaat. Mijn aanpak is uniek, afgestemd op je kind met een combinatie van:

 • lichaamsgericht bezig zijn met beweegvormen, ademoefeningen, visualisaties
 • beeldend werken
 • coachingstechnieken

Fijn, ik wil contact

kindercoaching in Utrecht Hoograven bij verlies en rouw na een shceiding, overlijden of verhuizing helpen het kind om om te leren gaan met emoties en verdriet een plek te gevenrecht hoogaven om hooggevoelige kinderen te helpen

Moeder:Prachtig Manja hoe jij uit jouw creatieve gereedschapskist altijd vanalles pakt om aan te sluiten bij kind én ouders! Van tekenen tot klei, fijnmazig, scheurend of bewegend met het hele lijf. Zodat zowel hoofd, hart en lijf verbonden worden met praktische toepassingen voor in het hele kindsysteem! Echt een cadeautje‘. Lees meer ervaringen

Afgestemd op de persoonlijkheid, de leeftijdsfase en de belevingswereld van je dochter of zoon kijken we waar er behoefte aan is, wat er past en gaan we ook praktisch op ontdekkingsavontuur. Ik geloof in zelf doen, ervaren en kunnen. Niet zwaar of moeilijk, maar plezierig en ontspannen!

KIJKJE IN DE PRAKTIJKRUIMTE

Wil je je enthousiaste vrolijke kind terug?

Je hoeft in het leven niet alles alleen te doen en de situatie aanpassing en het omgaan met de emoties en gedachten na een verlies is een levenslang proces. Ik wandel als hulp volwassene graag een stukje mee in deze moeilijke tijd om je kind weer te helpen naar eigen regie, meer plezier en rust in zichzelf.

 • Zie je de worsteling van je kind en kan het zo niet langer?
 • Maak je je zorgen hoe dit verder moet of gun je je kind gewoon steun van een onafhankelijk persoon?
 • Kom je er zelf niet meer uit en slaap je er onrustig van?

Dat hoeft niet!

Fijn, ik wil contact

Kosten verlies en rouwbegeleiding op maat

Mijn specialiteit is maatwerk in de begeleiding van kinderen en jongeren bij rouw & verlies met veel persoonlijke aandacht (liefst geen online). Afhankelijk van het type gebeurtenis is er meer of minder hulp nodig en voor het weer grip krijgen op hun eigen leven wil ik je zoon of dochter de tijd en ruimte geven. Een kleine gebeurtenis voor de ander kan heel groots voelen voor je (sensitieve) kind.

In een gratis kennismakingsgesprek bespreken we jullie situatie en behoefte en vertel ik meer over de inhoud van wat ik als begeleider kan betekenen in dit rouw proces. Gaan we door, dan kijken we wat er goed voelt en als het klaar is is het klaar. Terugkomen kan altijd.

TARIEVEN

Fijn, ik hoor graag meer

* Vul deze velden alsjeblieft in.

  Voornaam *

  Achternaam *

  E-mailadres *

  Telefoonnummer

  Vertel me eventueel iets meer

  Ik gebruik je gegevens alleen om je een bevestigings email te sturen en voor het maken van een afspraak.