Wat te doen als je met pensioen gaat

Naarmate je pensioen nadert, kun je je overweldigd voelen door de grote veranderingen die voor de deur staan. Het stoppen met werken kan zorgen voor onzekerheid, een gevoel van verlies van o.a werkidentiteit en het niet meer horen bij een groep, maar ook de vraag naar een nieuwe invulling van je tijd die past bij wat er lichamelijk nog lukt. Vragen die misschien bij je opkomen zijn:
 • Waar vind ik nu mijn zingeving?
 • Hoe ga ik om met de leegte die mijn werk achterlaat?
 • Hoe wil ik mijn pensioen tijd eigenlijk besteden?
Er komt dus ook een stuk verlies & rouw kijken bij het stoppen met werken en met pensioen gaan. Je sluit toch een lange periode van ‘in dienst zijn van’ af en heb je je gedaan wat er van je verwacht werd in je betreffende functie. Je gaat van moeten naar ont-moeten en dat is niet niks, ondanks dat het ergens ook heerlijk klinkt. De vrije agenda die ontstaat kan wat overweldigend en beangstigend voelen. Als je leven op dit moment wat in elkaar gestort voelt en je komt er zelf niet goed uit, dan is het een goed idee om hier hulp bij te zoeken. Ondanks dat je niet meer in een team zit, hoef je het niet alleen te doen! Met pensioen gaan is tenslotte ook een fase waar nieuwe mogelijkheden kunnen ontstaan.
Verlies en rouwbegeleiding bij kinderen en jongeren of pensioenbegeleiding om weer in je kracht en balans te komen en je leven op de rit te krijgen in Utrecht Hoograven en Utrecht Oost
Ik begrijp de uitdagingen die gepaard gaan met de overgang naar pensioen. Zo ben ik zelf nog lang niet in de buurt van de pensioen leeftijd, maar heb ik medio 2023 wel ontslag genomen om me volledig op mijn coachingspraktijk te kunnen focussen. Bij dit besluit kreeg ik te maken met verlies van werkidentiteit doordat ik na 19 jaar de wetenschap vaarwel zei, financiële onzekerheid, het missen van een team en het hervinden van een dagelijkse structuur. Aspecten die een grotere impact hebben dan dat je je misschien realiseerde toen je nog lekker aan het werk was. Het gevoel van meedoen in de maatschappij en je nuttig voelen zijn belangrijke factoren en die staan na het beëindigen van je werkleven toch een beetje wankel. Daarnaast zijn zowel mijn ouders als mijn schoonouders met pensioen en zie ik ook bij hen de uitdagingen en dilemma’s die het met zich meebrengt.
Hoe hervind je je positie, hoe wil je je 4e levensfase besteden en hoe zit je mentaal en lichamelijk erbij? Wanneer kies je voor jezelf en wanneer spring je bij voor de kleinkinderen om maar iets te noemen en hoe is het met je sociale netwerk qua fitheid en interesses? We kunnen er helaas ook niet om heen dat dat deze fase een einde heeft, vrienden & familie wegvalt en ook dat kan verschillende emoties oproepen die aandacht vragen. Hoeveel tijd er nog is en in welke conditie je bent hebben we geen absolute controle over, maar  je hebt wel regie over het in beweging blijven en deze periode indelen met wat er lukt en je nog zou willen. Hoe wil je er dus op terug kijken?

Wat houdt pensioenbegeleiding in?

Je bent in het begin van je pensioen zoekende naar houvast en een manier om het een plek te geven in het dagelijks leven. Ineens is er zeeën van tijd waarin er niks hoeft en die je helemaal zelf mag gaan indelen. Niks hoeven is fijn, maar er wellicht ook een gevoel van nog (heel) veel willen. Waar begin je? Merk je dat je blokkeert, je energieloos voelt en er zelf niet goed uitkomt om te genieten van deze nieuwe fase? De coaching die ik bied aan gepensioneerden of mensen die er tegenaan zitten, richt zich op:
 • Stilstaan bij wat er was en het nieuwe pad wat er voor je ligt
 • Het herontdekken van je passies en verlangen(s)
 • Creeëren van nieuwe gewenste doelen
 • Balans vinden thuis met een eventuele partner en de dagelijkse structuur
Met deze persoonlijke op maat aanpak gaan we op zoek naar wat past bij jou en waar je vreugde en voldoening in vindt  om deze nieuwe levensfase met een tevreden gevoel in te gaan. Stap voor stap komt zo een toekomst vol nieuwe mogelijkheden en perspectieven in zicht, want deze fase kan maar zo nog vele jaren duren! Elke verandering brengt onrust en spanning met zich mee en het is heel normaal dat je je daar wat onthand in voelt.
Geen zorgen, ik help je hier graag mee! Door mijn hooggevoeligheid voel en zie ik snel waar het bij jou om gaat en reflecteer ik met je mee op de afgelopen jaren om hier je kernwaarden in te vinden. Neem contact met mij op via onderstand formulier of via 06-40300974 en dan bespreken we waar ik bij kan aansluiten om het gevoel van zingeving en invulling tijdens het pensioen te behouden.
Ga met een gerust hart met pensioen, vind zingeving antwoord op de vraag wat te doen na je pensioen bij pensioencoach Manja

Kosten begeleiding na pensioen op maat

Mijn specialiteit is maatwerk in de begeleiding bij pensioen met veel persoonlijke aandacht (liefst geen online). Afhankelijk van hoe je tegen je pensioen aankijkt, is er meer of minder hulp nodig en ik wil je graag de tijd en ruimte geven. Jij bepaald het tempo.

In een gratis (telefonisch of live) kennismakingsgesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en vertel ik meer over de inhoud van wat ik als begeleider kan betekenen. Daarna kijken we wat er goed voelt in het aantal sessies en de manier/vorm van coachen. De sessies kunnen plaatsvinden in mijn praktijk in Utrecht Hoograven, Utrecht Oost of buiten in de natuur.

TARIEVEN

Fijn, ik kom graag in contact

* Vul deze velden alsjeblieft in.

  Voornaam *

  Achternaam *

  E-mailadres *

  Telefoonnummer

  Vertel me eventueel iets meer

  Ik gebruik je gegevens alleen om je een bevestigings email te sturen en voor het maken van een afspraak.