Kinderyoga & adem
Kindermeditatie
Kindercoaching
Kinderyoga & adem

Kinderyoga en adem oefeningen

Ik heb een aantal kinderyoga oefeningen voor je neergezet waarbij ook de adem een grote rol speelt, zodat je fijn thuis met je kind kan ontspannen en yoga'en.

Yoga, ademoefeningen en meditatie helpen je kind om:

  • te ontprikkelen
  • spanningen los te laten
  • van onrust naar rust te gaan
  • zelfvertrouwen te versterken
  • beter slapen
  • piekeren en stressklachten te verminderen
  • concentratie en balans te stimuleren
  • energie en adem stroming weer te laten doorstromen

Wil je liever yoga'en zonder computerscherm voor een betere ontprikkeling en ontspanning? Of wil je kind ook graag alleen yoga'en? Bekijk dan eens mijn website van Op Het Yogamatje voor meer yoga en adem inspiratie, grote kinderyoga kaarten voor makkelijke ontspanning of kom eens meedoen met een ouder & kind yogaworkshop. Op instagram vind je meer tips en inspiratie.

Doe hieronder fijn inspiratie op, laat je fantasie de vrije loop en maak er vooral ook eigen versies van. Het gaat er niet om dat je kind lang in de yogahouding staat, maar dat je er mee bezig bent en er plezier aan beleeft. Blijven doorademen is belangrijk. Opgroeien met yoga, ademoefeningen en meditatie is niet saai en serieus maar leuk!

Druk zijn in je hoofd, onrust in je lijf en aan staan zijn aan de orde van de dag. Veel kindreen in mijn praktijk komen met deze klachten binnen en merken ook dat het (in)slapen moeilijker gaat. Dat we een korte tijd onder spanning staan is helemaal niet zo erg. Het zorgt er voor dat we alert zijn en goed kunnen presteren. Wel is het belangrijk dat we daarna ook naar ontspanning gaan, zodat er balans optreed en ons lijf kan herstellen. Bij spanning en stresss komt meer coritsol vrij en als dat langere tijd aanwezig is is dat niet zo gezond voor ons. 

Door de aandacht naar ons lijf en de adem te brengen met bijvoorbeeld yoga of een ademoefening kan ons hoofd heel even uit. Razende piekerende gedachten komen hierdoor wat op de achtergrond en doordat je meer gaat zakken in je lichaam kan je daarna weer helderder denken. 

 

Als je energieloos, moe en nergens zin in hebt kan het fijn zijn even onderstaande ademoefeningen te doen, zodat je er weer tegenaan kan. We houden het als mens niet vol om constant aan te staan en iets te moeten. Ook veel leuke dingen samen kunnen teveel worden en dan is even niks hoeven en tot rust komen met een simpele oefening essentieel om staande te blijven.

Lees hier mijn volledige BLOG 'leren ontspannen met je eigen adem' mét oefeningen video op de website van Helen Purperhart. Mijn ademboek bestel je hier

De ademoefeningen video kun je ook via youtube bekijken

in deze video een paar ademoefeningen voor kinderen om jezelf te kalmeren als je thuis of op school bent

Begin december staat de Sint drukte voor de deur en gaan we pakjesavond vieren

Dan zou het jammer zijn als de spanning de gezelligheid komt verstieren

Af en toe een yogahouding voor ontspanning en pret

Zorgt dat je kind weer aandacht heeft en oplet

Want al die gierende onrust in hoofd en lijf

Dat als jong kind reguleren is lastig en staat buiten kijf

Zo is mama hier de stoomboot

Het pietje de loopplank voor de pakjes download

Wel blijven doorademen hier

Sinterklaas drukte en de bijkomende sint stress verminder je door een ouder en kind yogahouding te doen of kom voor een ouder kind yogaworkshop naar Utrecht

De schildpad yogahouding is een fijne oefening om je lekker even terug te trekken in je eigen huisje als overprikkeling op de loer ligt.

Alle afleiding en prikkels glijden langs je heen en je komt tot rust in je eigen holletje. In deze yogahouding beperk je je de visuele prikkel en kun je niet ver om je heen kijken. Focus naar binnen dus. Opgeladen kan je kind daarna weer verder spelen en ravotten.

de kinderyoga houding schildpad is een fijne manier om naar binnen te keren

ouder&kind yogaworkshop

Met de boomhouding oftewel Vrksasana beoefen je balans. Om die als persoon en als gezin te vinden is niet altijd even makkelijk.

Niet alleen tijdens de vakantie periode natuurlijk, maar juist hierin schuilt een extra uitdaging. Structuur valt weg, we veranderen van omgeving, vaak met een andere taal, elk gezinslid heeft eigen behoeften en ideeën over een leuke vakantie en er is druk voor de kinderen om aansluiting te vinden en hoe maak je dan contact?

Vakantie is fijn, maar kost ook energie. We doen vaak stiekem meer dan we van plan waren.

Hier wat tips om de balans te bewaren:

- bij moeilijk gedrag (huilbuien, boos, blokkering, snel geïrriteerd) is er vaak onduidelijkheid. Extra uitleg of heldere afspraken zijn nodig. Ook kan het zijn dat het tijd is voor prikkelverwerking en dus een rustmoment tussendoor noodzakelijk is. Of je kind voelt zich niet gehoord.

- blijf in gesprek over onderlinge behoeften. Als er irritatie of boosheid is zijn we geneigd daarop te reageren; 'doe niet zo boos, hou op met zeuren, jij wil ook niks' in plaats van de onderlinge behoeften duidelijk te krijgen. Vindt samen een middenweg wat je doet op een dag en vakantie is geven en nemen.

- wat is voor jullie als gezin een gemeenschappelijke deler? Zo houden wij van samen (buiten)activiteiten doen, maar hebben we ook meer tijd dan gemiddeld nodig om alle opgedane indrukken en prikkels te verwerken en doet iedereen dat op zijn eigen manier (luisterboek, tekenen, wandeling, even liggen, lezen). Reserveer hier tijd voor om het leuk en ontspannen te houden.

- slaap genoeg. In de vakantie worden bedtijden opgerekt, maar niet iedereen kan tegen minder slaap. Wij merken dat direct.

- hou je eigen grenzen en energie in de gaten. Zo trok ik me gisteren in het waterpark, naast de gezamenlijke pauzes, ook nog even terug in een ligstoel, terwijl de rest voor glijbanen ronde 2 ging. Hard geluid zorgt voor mij snel voor overprikkeling en dat is daar ruimschoots aanwezig. Zo kon ik daarna weer prima mee bij glijbanen ronde 3 en bleef het ook voor mij leuk.

Heb je hier vragen over of wil je ook graag meer inzicht in jouw balans en prikkelsysteem? Neem gerust contact op!

blijf in balans met de yoga boomhouding en herstel de balans tussen lijf en hoofd

ouder&kind yogaworkshop

Als kind lichamelijk de steun van je vader of moeder ervaren geeft kracht, veiligheid en ruimte in het lijf.

Voor kinderen:
- die zich angstig voelen
- met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel
- die worden gepest
- die sferen en emoties van anderen op zich nemen
- die druk of onrustig zijn

Het is heerlijk om je volledig over te mogen geven, alles los te laten, vrij te ademen, energien aan de drager te geven en vooral te ervaren dat je er niet alleen voor staat. Dat je hulp mag vragen en als kind mag leunen op de ouder.

Zonder woorden er zijn voor je kind

Van de andere kant kan je je als ouder ook zorgen maken over je kind, je machteloos voelen als je kind in een situatie zit waardoor het zich niet gelukkig voelt. We kunnen en moeten als ouder niet alles voor ze oplossen en erover praten werkt niet bij elk kind. Woorden schieten soms te kort om te beschrijven hoe graag je er voor je kind wil zijn. Dat het altijd op je terug kan vallen. Jij bent er.

Door lijfelijk steun en kracht te geven ervaart je kind op een dieper niveau je hulp en weet het dat je er voor hem of haar bent. Dat werkt helend voor beide.

hoe kan je als ouder je kind helpen ontspannen door het gebruik van kinderyogaouder&kind yogaworkshop

Een vol hoofd, slechte concentratie, snel afgeleid, stuiterend kind en moeilijker inslapen zijn klachten die met deze yogahouding te verlichten zijn. Wist je dat de kniecirkel vanuit rugligging kalmerend werkt voor je zenuwstelsel én deze houding je kind helpt om prikkels te verwerken en tot rust te komen. Doordat je ligt zie je veel minder om je heen en kom je direct al meer tot rust. Je bent in beweging en kan minder nadenken en daarnaast masseer je dus je onderrug. 

Hoe doe ik de kniecirkel yogahouding

Ga liggen op je rug, breng je knieën boven je borst en beweeg ze met je handen in een cirkel; via links, van je af, naar rechts en naar je toe. Je hoofd ligt op de grond. Doe de cirkel rustig een paar keer de ene kant op en een paar keer de andere kant. Voel goed hoe je rug over de grond beweegt.


Je adem kan je erbij inzetten:

adem in door je neus als je de ene kant van de cirkel maakt en adem uit door je mond met getuitte lippen als je de andere kant van de cirkel maakt.

Kalmeer je zenuwstelsel en stop het piekeren en de spanning in lijf en hoofd door deze kniecirkel yogahouding voor kinderen

Kun jij je de schoolreisjes op de basisschool nog herinneren?
De spreekbeurten die je moest geven?
De CITO toetsen die je voorgeschoteld kreeg?
En het spelen bij een nieuw vriendinnetje?
Ontzettend spannend vond ik dat altijd en vantevoren en erna gierde de spanningen, adrenaline en onrust door mijn lijf.

Dé yogaoefening voor elke dag

Deze oefening helpt snel om samen met de zwaartekracht alle spanningen en onrust in lijf en hoofd ‘de grond’ in te laten zakken.
Om zo tot rust te komen en alle vermoeidheid van je af te laten glijden. Het bloed kan zo ook makkelijker richting je hoofd bewegen voor een goede doorbloeding.
Zoek een muur, bank of hoofdsteun in bed en benen omhoog maar!
De armen van je kind kunnen losjes langs het lijf of gevouwen onder het hoofd.
Kinderen stoppen er vanzelf mee. Dan was het genoeg.

kinderyoga oefening om tot rust te komen en slaapproblemen tegen te gaan

Het met elkaar doorbrengen van zoveel tijd in een beperkte ruimte én een balans blijven vinden met je werk / school is en blijft een mooie uitdaging.

Dat deze periode nog langer gaat duren hadden we met onze onderbuik wel aan zien komen, maar toch gehoopt dat het leven weer normaler zou kunnen worden.

Probeer de positieve kanten ruimte te geven en blijf in gesprek hoe de dagindeling optimaler kan verlopen. Zo kijken wij met zijn allen naar de geschiedenis les filmpjes over de pré historie, geven wij maar ook opa en oma reken uitleg via skype en worden we door de kinderen extra voorgelezen. Persoonlijk vind ik het erg leuk om nu een beter kijkje te krijgen in wat ze op school leren.

Verbindingsoefening ouder en kind

Samen sta je sterk en je versterkt de verbinding tussen jullie beide met deze yogahouding. Ga tegenover elkaar staan met je voeten op heupbreedte. Buig vanuit je bekken naar voren met een rechte rug en pak elkaars schouders vast. Als ouder kun je iets door je knieën buigen om je rug horizontaal recht te houden. Hou je hoofd in lijn met je rug. Adem door.

verbinding tussen ouder en HSP kind versterken voor een sterke relatie tijdens een ouder-kind yogaworkshop in Utrecht Hoograven

ouder&kind yogaworkshop

Kindermeditatie

Wat is een kindermeditatie?

Een kindermeditatie of kindervisualisatie is niks anders dan een kort moment van rust. Je kunt hiervoor verschillende meditatie vormen gebruiken zoals:

  • rustig zitten met de ogen open of dicht in kleermakerszit of lotushouding. Volg je ademhaling
  • zitten of liggend kijken naar dingen innbsp;beweging zoals de wolken, vogel, sneeuw in een sneeuwbol
  • voelen hoe je je voeten neerzet tijdens het heeeeeel langzaam lopen
  • het kijken naar een vlammetje
  • het luisteren naar omgevingsgeluiden
  • het aandachtig observeren van een voorwerp dat je voor je zet

Voordelen van een kindermeditatie of kindervisualisatie

Het hoofd van je kind kan soms overuren draaien. Alle prikkels die op hem of haar afkomen, de gedachtestroom die nooit ophoudt is en het zich zorgen maken over van alles en nog wat, gebeurt voor ons gevoel regelmatig onbewust. Door een kindermeditatie kan je kind:

  • beter slapen en zich concentreren
  • spanningen loslaten en ruimte geven aan ontspanning in lijf en hoofd
  • ademhaling verdiepen

Een korte meditatie, visualisatie of moment van rust kan dan heel fijn zijn, zeker voor hooggevoelige kinderen.

Hoe doe je de kindermeditatie of kindervisualisatie?

Hoe je de meditatie doet is afhankelijk van het type meditatie en wat bij je kind past. Je kan:

  • zitten – op een stoel met de voeten plat op de grond en handen op je knieën of in je schoot, in kleermakerszit of lotushouding op de grond
  • liggen – op je rug op de grond of in bed met je armen en benen een stukje van het lichaam af en gespreid
  • in beweging, maar dan langzaam en met aandacht

Lekker kriebelen met een veer

 
Zorgt ervoor dat je kan kalmeren weer
 
Ogen dicht en even stil
 
Dat is wat elke ouder en kind wel even wil
 
Alle drukte en onrust in hoofd en lijf
 
Verandert de flexibiliteit in een beetje stijf
 
Ga je gezicht een paar keer fijn rond
 
Kriebelt het bij jou ook het hardst bij je mond?
 
Misschien mag je het ook bij papa en mama proberen
 

Want op tijd weer ontspannen kunnen zij ook nog wel leren

Ademoefeningen en yoga helpen je kind om spanningsklachten en slaapproblemen te verminderen

Als je beweegt kun je niet tegelijkertijd diep nadenken. Denken als je loopt komt vaak neer op iets praktisch. Wat je nog moet regelen, wat je gaat eten etc.

 
Andersom kan je verzanden in teveel nadenken en moet je juist in beweging komen om de speelsheid en lichtheid weer toe te kunnen laten.
 
Diep nadenken is verbonden aan stilzitten of stilstaan al is het maar even (zeker bij kinderen is kort al prima!). Hoe gaat het echt met je? Wat heb je nodig? Even op adem komen in de ratrace van de dag.
 
Een leeg hoofd is verbonden aan beweging. Waar word jij vrolijk en energiek van om te doen? Maak weer connectie met je lijf die gemaakt is om ook lekker in beweging te zijn.
 
De balans vinden is dus de key.
 
Geïnspireerd uit het boek: Zen en de kunst van eenvoudig leven van  Shunmyo Masuno
 

(Tekening gemaakt door mijn dochter)

meditatie met kinderen zorgt voor landing in het lijf, gronding, ontspanning, balans en rust in het hoofd   

 

Een kind dat niet kan slapen, onrustig is of gespannen kun je helpen ontspannen met een visualisatie.

Bij een visualisatie simuleer je het inbeeldingsvermogen. Gedachtes worden vertaald in beeld. Je prikkelt dus de fantasie. Het ene kind gaat er makkelijk in mee en het andere kind vindt dit lastig. Dat kind gebruikt van nature een ander taal systeem dan een kind dat denkt in beelden. Maar het is wel te leren en wauw wat gaat er dan een nieuwe wereld voor je open waarin alles kan, mag en die je zelf creëert. Wat een ontspannen werkelijkheid!

Voor een kind dat makkeliijk fantaseert is een korte introductie zoals in het voorbeeld hieronder genoeg. Bij een kind dat moeite heeft met fantaseren en in beelden denken is er meer verhaallijn met details nodig. Eindig het open en zeg je kind dat het nu verder zelf mag bedenken hoe het verder gaat. Stel eventueel nog wat vragen om je kind op weg te helpen; zijn er nog anderen? wat zouden ze leuk vinden om nu te gaan doen? waar gaan ze heen?

Voorbeeld:

Deze knapperd Naud is soms een heel klein beetje stout en weet je waar hij het liefste van houdt? Iets waarmee hij bouwt.
En weet je wat hij bouwt? En waar hij niet van houdt?
Ik ook niet....

Naud ging gisteravond mee op reis met onze jongste toen hij niet kon slapen. Spontaan bedacht. Vriendje Adem is er natuurlijk ook standaard bij.

wat zijn kinder visualisaties? tijdens de kindermeditatie en kindermindfulness lessen komen kinderen zo speels tot ontspanning

De bodyscan is een hele gebruikelijke scan van het lichaam tijdens de yoga, mindfulness en meditatie waarbij je je lichaam en hoofd tijd geeft om fijn te ontspannen op een dieper niveau. Deze doe je vaak liggend.

Het is niks anders dan je aandacht (en dus ook je vriendje Adem) verleggen van het hoofd naar alle onderdelen van het lijf om te checken hoe het met je gaat. Om je subtiele lichaamssignalen op te merken die je vanuit het denken niet kan weten.

De klassieke bodyscan is je lichaamsonderdelen afgaan en benoemen zoals het is, dus ga met je aandacht naar je tenen en voel hoe het daar is. Je hoeft niks te veranderen, gewoon observeren. Ga dan naar je enkel, been etc.

Maar het kan ook veel speelser en voor beelddenkers en kinderen met een grote fantasie nog veel leuker om er een verhaal bij te verzinnen of een situatie zoals de hobby van je kind bijvoorbeeld een rondje in je lichaam te galopperen, draven en stappen tijdens het paardrijden. Gegarandeerd dat het landen in het lijf waar deze oefening voor bedoelt is veel makkelijker gaat. En binnen no time slapen ze wél.

Ik bedenk de verhalen ter plekke aan het bed en je kan het helemaal afstemmen met waar je kind mee bezig is of van houdt.

Er een tekening door je kind van laten maken is helpend om wederom af te leiden van gedachten, voor verwerking en om het beeld nog beter in te prenten.

de kinder bodyscan helpt kinderen in Utrecht met ontspannen, dieper ademen en weer lekker in hun vel komen vooral hooggevoelige kinderen en angstige kinderen hebben hier baat bij

 

Zo jong als ze nog is, zo groots is haar bewustzijn en de vele (wijze)woorden die ze gebruikt.

Haar gevoel kan ze met vele zinnen goed omschrijven en juist dat zorgt ervoor dat ze weer uit haar gevoel gaat en verzand in woorden en gedachten.

Ik neem haar mee in een visualisatie die haar terug laat zakken in haar lichaam, terwijl ze met haar billen letterlijk contact maakt met de grond. 'Ik word er rustig van in mijn hoofd en voel dat ik zwaarder wordt. Alle vervelende gedachten kunnen zo hup de grond in en de fijne gedachten blijven'.

Ze ziet er direct een beeld bij met mollen en wormen. Ik vraag haar te stoppen met uitleggen, maar het in plaats daarvan te tekenen. Zo beklijft het gevoel op een niet verbale manier, kan ze in de rust die ze lijfelijk ervaart blijven en dit beeld zo weer oproepen op een ander moment.

Een week later laat ze me weten dat ze de oefening regelmatig toepast in de klas en dat ervoor zorgt dat ze er rustiger van wordt.


Het verhaal wat je verteld kan je helemaal afstemmen op de belevingswereld van je kind of het thema wat op dat moment speelt waar het moeite mee heeft. Maak het verhaal altijd positief en je kan vragen stellen om de visualisatie actief te maken. Wil je het passief houden benoem dan zelf elementen die je in het verhaal tegenkomt zoals een geur, kleur, voorwerpen, mensen, dieren ed.

Veel plezier met het bedenken van visualisaties voor je kind!

visualisaties voor kinderen helpen ze om weer te landen in het lijf en de balans tussen hoofd en lijf te herstellen. Kinderen komen tot rust en ontspanning en kunnen spanningen loslaten

Kindercoaching

Kindercoaching oefening

Hier vind je inspiratie om je kind te helpen en bewustwording te creëren in patronen en gedragingen. Maak je je zorgen over je kind? Ik vertel je graag wat ik voor jullie kan betekenen in mijn

KINDERCOACHING

  • De klok is terug, de donkere dagen nemen meer ruimte in, de pepernoten al een tijdje voorradig en de speelgoed magazines landen op je deurmat.

    Er is meer binnen activiteit en we zitten meer bij elkaar door regenachtige dagen.

    Voordat je straks weer wordt overgenomen door de drukte van alle feestdagen, moetjes en gierende energieën van je kinderen stel jezelf dan nu alvast deze vraag:

  • Wat kan ik nu al doen om te zorgen dat ik straks beter overeind blijft?
  • Welke kleine activiteiten kun je alvast gaan intrainen om te zorgen dat je je kan herpakken als het je teveel wordt?
  • En niet onbelangrijk waarmee kan je je kinderen alvast meenemen ter voorbereiding? Over 2-3 weken komt de goede man het land weer in. Ook Sint Maarten staat nog voor de deur met als bonus extra schoolactiviteiten.

Geef je kind regie en dus controle

Kinderen willen heel graag het gevoel van zelf controle hebben. Zeker vanaf 8 jaar gaat dit meer en meer spelen en zal je merken dat je vaker strijd hebt met je zoon of dochter als jij het voor ze bepaald.

Een tip die zorgt voor meer rust en duidelijkheid is om ze ZELF een aftel kalender te laten maken op hun eigen manier, zodat ze weten waar ze aan toe zijn en je ze alvast meeneemt in het proces van voorbereiding. Dit kan met tekeningen, woorden, plaatjes plakken wat er dan ook maar past bij je kind. Het gaat er uiteindelijk om dat de kalender bij je zoon of dochter aanslaat. Als je ze meeneemt in de verwachtingen zorgt dat voor overzicht en rust en de ondertussen opgebouwde spanning (ja die begint al echt!) kan alvast wat ventileren.

Ennuh yoga en ademoefeningen zijn altijd een goed idee voor het slapen bijvoorbeeld. Te vinden onder de andere tabs op deze pagina of kom eens langs voor een ouder-kind sessie waarin je handvatten krijgt voor meer balans en ontspanning. Ontladen om daarna met meer rust en balans in het lijf de nacht in te gaan.

Tijdens de december drukte je kind helpen met ontspanning en rust vinden om meer in balans de sinterklaas en kerst drukte door te komen

De scholen zijn en gaan weer beginnen en dat brengt de nodige spanning bij kinderen met zich mee. In de video een makkelijke oefening om direct spanning te verminderen en onder de video nog een aantal extra tips om je kind te helpen met deze overgang van vakantie naar het schoolse leven.

Een aantal tips om thuis de rust te laten terugkeren

🔴 VOORBEREIDING

Bereid je kind voor in wat hij/zij kan verwachten. Voorspelbaarheid en duidelijkheid geeft rust en ontspanning. Maak eventueel een weekplanning wat visueel is.

🟠 RITME

Besteed tijd aan het hervinden van een vast ritme. Structuur en regelmaat geeft rust en ze zijn in het begin meer moe van alle nieuwigheid.

🟡 SLAAP

Met genoeg slaap voel je je een stuk beter. Start op tijd met het bedritueel, zodat je kind genoeg slaapt.

🟢 ONTSPAN MOMENT

Doe bij het naar bed gaan een yoga/adem/meditatie oefening samen om je kind te helpen zijn/haar actieve lichaam in de rust stand te brengen, zodat je kind sneller inslaapt.

🔵 BEWEGING

Ze gaan weer meer stilzitten, dus zorg na school voor genoeg beweging. Hierdoor kan onrust worden ontladen en heeft het hoofd minder tijd om te piekeren.

🟣 VERTEL MOMENT

Maak tijd voor een 1:1 gesprek om ruimte te geven aan wat je kind wil vertellen over de dag of wat hem/haar bezighoudt en erken gevoelens. Het is ook spannend. Bij ons is in bed een fijn moment, dan is er rust (dus hou daar rekening mee met de bedtijd) en komen de verhalen vanzelf. Na school zit het hoofd vaak nog te vol en zijn ze moe, maar werkt voor jou kind misschien weer wel. Ga op zoek naar wat werkt bij jullie.

⚪ BALANS

Zoek samen een balans in online en offline activiteiten. Ze hebben je hierbij nog nodig en hou ook rekening met rustmomenten en schema's niet te vol plannen. Een overgang en wennen kost tijd.

Succes met opstarten!

meer info: KINDERCOACHING

 

Dapper zit ze tegenover me. Ze wil er best over praten, maar ze weet het niet meer precies.
 
De gebeurtenissen waren te heftig. De beelden komen soms ineens weer op.
 
Niemand die last van haar heeft. Daar zorgt ze wel voor.
 
Altijd alert, haar hoofd zo vol dat school eronder leidt. Haar hele systeem overbelast en slapen moeilijk. Het liefst veilig bij mama.
 
We beginnen met veiligheid, ontspanning en langzaam ruimte laten ontstaan voor verwerking.
 
In alle rust bouwt ze dit prachtige  nestje wat zorgt voor rust en bescherming. Daar kan ze zich altijd terugtrekken. Het krijgt een plek op haar kamer in een apart hoekje voor alle werkjes. Een veilig thuis voor haarzelf.
als kind je veilig voelen na scheiding en verlies en rouw om weer te landen in het lijf en rust en ontspanning te vinden

Als je ouders gescheiden zijn en inmiddels een nieuwe partner hebben kan het voelen alsof er een gigantische muur tussen jou en je ouders zit als ze samen met de ander zijn.
 
'want waar ben ik dan?'
'houden ze dan nog wel van mij?'
 
Wat ouders ook doen om haar te laten voelen dat dat wel degelijk zo is. Het voelt gewoon niet zo als de aandacht verdeeld wordt op dat moment.
 
En dat liet ze in dit bouwwerk onbewust ook zien.
 
Ik las haar een verhaal voor over een bevroren bloem die in zijn jonge jaren iets heel ergs had meegemaakt. De bloem werd uiteindelijk herontdekt en bleek een prachtige zeldzame soort die uiteindelijk ook weer kon bloeien en groeien.
 
Aan het eind van het verhaal begon ze de muur af te breken. 
 
Er bleef nog wel een blok staan:
'want net als bij de bloem wordt de gebeurtenis niet vergeten en is er wat nodig om sterk te zijn als er nog eens iets gebeurt'
een scheiding is voor een kind een ingewikkeld proces waarbij de veilige basis wordt verstoord en loyaliteit een grote rol gaat spelen
 

 

Het dier moest krachtig, slim én vriendelijk zijn en stapje voor stapje werd hij in elkaar gezet. Beginnend met stevige poten inclusief tenen. Om halverwege naar haar kleiwerk te kijken en van plan te veranderen; het werd een beer en geen leeuw en secuur worden de klauw nagels erop gemaakt.

Ze is moe en wat in de weerstand. Een druk weekend achter de rug en dan ook weer naar mij moeten komen. Oneerlijk vindt ze het. 'Maar jou vindt ze wel heel leuk' vertelt haar moeder mij bij het ophalen.

Haar weekschema is ook nogal vol als ik het zo hoor en haar gedrag naar de buitenwereld in de aanval. De beer drukt het mooi uit als ik hem bekijk.

Ze wil helemaal niet steeds degene zijn die als eerste boos wordt. Ze is op zoek naar ruimte en eigen controle. 'Laat me met rust en bemoei je er niet mee' is wat ze regelmatig de ander laat weten.

Eigenlijk kan ze het allemaal heel goed aangeven, ook in wat haar rustig maakt. Nu is het de beurt aan de buitenwereld om daar een weg in te vinden en haar die ruimte te gunnen.

meer info: KINDERCOACHING

weerstand en moeilijk of negatief gedrag bij kinderen zijn soms uitingen van meer rust en ruimte nodig hebben, zelf controle en onafhankelijkheid

Met een grote glimlach word ik keer op keer meegenomen op een inspirerende gedachten reis als ik haar fantasie aanspreek.

Voor mijn ogen zie ik dan een onzeker en gespannen bijna tiener meisje in haar hele lichaamshouding en manier van spreken veranderen. De vrijheid en rust waar ze naar verlangt krijgt ruimte en ze groeit in lengte. Even is ze helemaal zichzelf.

Hier ligt zo haar (creatie) kracht, haar eigenheid en oplossingsgericht vermogen alleen weet ze dat zelf niet. In haar eigen ogen kan ze niet zoveel. Ze weet wel heel goed te vertellen wat ze allemaal niet goed kan.

Ze is een van de vele kinderen in mijn praktijk die creatief, beeld denkend fantasierijk, gevoelig en behulpzaam is.

Elke dag voelt het schoolsysteem zwaar en moeizaam qua werk en met de volle klas. Maar op school is dat te weinig merkbaar. Ze zijn de de voorbeeldige leerling; leergierig, vriendelijk, houden zich aan de regels, vragen weinig aandacht, zijn zorgzaam voor klasgenoten en docent, hebben alles in de gaten en maken hun werk af.
De corona school lockdown hebben ze ervaren als fijn.

Thuis krijgen de ouders te maken met explosies, geen zin hebben in school, de levenslust mist en uiting van lichamelijke klachten. Een enkele klacht wel aan de buitenkant merkbaar, de andere alleen aan de binnenkant voelbaar. Ze herkennen hun vrolijke nieuwsgierige kind niet meer.

In een vrij kort traject werken we aan o.a ontspanning, grenzen aangeven en zelfbeeld. Ouders zijn betrokken en bereid ook naar zichzelf te kijken. Een kind is een grote spiegel.

Waar dit meisje aan het begin tot amper 5 kwaliteiten kwam, is er nu een hele lijst. 'Ja, ik ben een hele boel' zegt ze trots en zit weer lekkerder in haar vel.

Op de tekening kan je een hele analyse loslaten, maar wat ik vooral zie is één ding: dit mooie kind in alle facetten ❤️

Fijn voor haar dat ze bij zichzelf steeds meer vertrouwen, vrijheid en ondersteuning vind om creatief op door te kunnen bouwen en zo te groeien in haar unieke zelf.
Haar fantasie is niet de beperkte factor hierin.

meer info: TALENTGESPREK

als hooggevoelig kind lekker in je vel door je kwaliteiten te ontdekken in een talentgesprek bij Manja in Utrecht

'Mijn benen voelen zo zwaar' zegt ze. 'Ik zou me wel swingender en lichter willen voelen'.
Ze kan fantastisch voordoen hoe dat er dan uitziet. Met een brede lach staat ze energiek zwierend te dansen.
Alsof er ineens een aantal kilo's zijn verdwenen uit haar lijf.

Ik kom het in mijn praktijk veel tegen dat ouders zeggen dat hun kind op school de ideale leerling is, maar thuis de boel ontploft en dat voor de ander als een verassing komt. Hun kind is moe, prikkelbaarder, piekert veel en zit er niet lekker in. En waar het nou precies aan ligt?

Tijdens een oefening komt er naar voren dat ze heel goed voor de ander zorgt. Ze geeft mij alle ruimte en vergeet dat ze er zelf ook nog is. Ze is enorm behulpzaam, maar oogt energieloos en haar mimiek is wat vlak.

Ik laat haar zien wat er gebeurt als je jezelf vergeet en zo lief en aardig voor de ander bent, maar niet zo voor jezelf.

Haar laadbak maar voller en voller wordt en de lading eigenlijk te zwaar is. De truck daardoor moeite krijgt met soepel rijden en dus moet gaan lossen en nee zeggen. De ander zijn eigen lading ook best kan dragen en nu geen weet heeft dat het voor haar teveel wordt.

Grenzen leren aanvoelen, herkennen én aangegeven helpt haar om weer swingender en lichter door het leven te gaan!

meer info: KINDERCOACHING

hoe kan mijn kind zijn grenzen aangeven is een van de vraagstellingen waar een kindercoach en jongerencoach mee werkt in Utrecht

Een eigen gezinsster die verlichting en verbinding geeft in moeilijke periodes.
Dit gezin heeft een heftige tijd achter de rug waarin de ziekte van een van de kinderen jarenlang de boventoon voerde en er veel zorgen waren. Aan het begin van die periode werd hun jongste geboren. Inmiddels is alweer een tijdje geleden het zo gehoopte woord 'genezing' gevallen, maar is de gezinssituatie nog niet stabiel.

Zo ontmoet ik de jongste, inmiddels 7, met zijn moeder in mijn praktijk. In alle rust en braafheid zit hij tegenover mij en verteld dat hij elke dag enorm BOOS is.

Moeder vertelde mij eerder: hij zit flink in de knoop met zichzelf en zijn emoties. Dagelijks heeft hij hevige huilbuien en woedeaanvallen en we kunnen hem niet bereiken, laat staan helpen. Hij heeft er zelf ook veel last van en dus zijn we op zoek naar hulp.

Al snel in het traject merk ik een terugkerend patroon waarin hij zichzelf buiten het gezin plaatst en de verbetering is minimaal. Intuïtief stel ik ouders een gehele gezinssessie voor waar ze nieuwsgierig op reageren.

Tijdens de opdracht is naast de vele vormgegeven hartjes een veelgehoord woord 'emoties' die ze volop integreerde in hun werk.

Aan het eind zijn de kinderen teleurgesteld dat het afgelopen is. Moeder; 'ik had niet in de gaten dat we dit zo nodig hadden, totdat jij het zei. Het was zo fijn en mooi om dit samen te doen'. Vader knikt instemmend; 'dit was heel fijn ja'.

We hebben even daarna contact hoe het met ze gaat en ze geeft feedback op het traject:

'Je nam alle tijd, bekeek de situatie langs alle kanten en bleek een schot in de roos voor ons zoontje. Hij vond het steeds een feestje om naar je toe te gaan. Je gaf hem ruimte, was erg betrokken en speelde op een heel natuurlijke manier in op zijn behoeften. Toen duidelijk werd dat de sessies niet het gewenste resultaat hadden, dacht en zocht je verder naar wat wél kon werken. Dat resulteerde in een bijzondere en verdiepende gezinssessie waar iedereen in ons gezin veel baat bij had. Het was zo'n waardevolle en mooie ervaring! Sindsdien is de rust terug, is er weer stabiliteit en zijn we weer de liefdevolle eenheid die we altijd waren met elkaar. We zijn je enorm dankbaar!

meer info: KINDERCOACHING

gezinscoaching tijdens een kindercoaching en jongerencoaching traject voor meer verbinding tussen de gezinsleden in Utrecht

Niemand kan je vertellen welk pad jij moet nemen als je verdwaald lijkt.

Niemand kan je vertellen hoe jij je moet voelen.

Niemand kan je vertellen hoe je moet rouwen en in welke volgorde na een verlies ervaring.

Maar je hoeft het niet alleen uit te zoeken. Je mag hulp vragen en je mag fouten maken.

Leren van de ervaringen onderweg en zo stapje voor stapje je pad terug te vinden zonder vooraf precies te weten waar die dan is.

Te merken dat je weer energie krijgt, lekkerder in je vel komt en het klopt voor jou op dat moment.

Om misschien later weer eens een zijstraat te proberen of onverhoopt tegen een wegversperring of gat in de weg aan te lopen.

Het leven is geen rechte lijn en het enige wat je zeker weet is waar je nu bent. Je doet het goed!

meer info: KINDERCOACHING

hoe kan je kind zichzelf zijn en zijn eigen pad volgen tijdens zijn kinder ontwikkeling in Utrecht?

 

Kinderen die opgroeien in de stad krijgen vroeg of laat te maken met verliezen op school of in de straat.

Een aantal gezinnen trekken op een gegeven moment toch richting een ruimer huis of groenere omgeving en verlaten vaak de stad.

Je kind verliest daardoor een vriend of vriendin uit de straat of in de klas. Een werkmaatje waarmee je kind zo goed levelde, een vriendin waarbij ze zich veilig voelde en waarmee ze de grootste pret had.

En dat doet pijn. Je kind voelt zich verdrietig over het gemis, boos want met wie moet ze nu spelen of werken en waarom gaat nou net haar vriendin verhuizen? Misschien wel in de steek gelaten, want ze waren beste vriendinnen!

Hartstikke leuk voor dat gezin dat ze een leuke plek hebben gevonden, maar je kind heeft daar niks aan. Die blijft achter.

Je kind moet zijn/haar plek weer opnieuw vinden, op zoek naar een nieuw maatje en met iemand weer een gevoelsband opbouwen om verhalen te durven delen en zich kwetsbaar bij op te durven stellen.

Kinderen leren omgaan en leven met verliezen is rouwtaak 0. Het hoort bij het leven en we ontkomen er niet aan. Er is geen manier om het uit de weg te gaan, er verhuizen nu eenmaal mensen en er gaan ook mensen dood.

Als volwassenen kunnen we dus onze kinderen hier niet tegen beschermen en we kunnen het ook niet voor ze voorkomen.

Wat we wel kunnen is je kind hierop voorbereiden, erkenning geven dat het lastig voor ze is en de gelegenheid geven te rouwen.

Zo hoopte onze jongste dat de zomervakantie nooit zou beginnen. Zijn beste vriend in de straat én klas ging verhuizen in die vakantie.
En toen hij zijn plek en een nieuwe vriend weer had gevonden hoopte hij dat de kerstvakantie nooit zou beginnen. Zijn nieuw gemaakt vriend zou dan gaan verhuizen.

School was dus ontzettend STOM, hij voelde zich ellendig, want waarom gaan AL mijn vrienden verhuizen?!
Tja dat snapten we heel goed, dat is niet leuk en het vroeg opnieuw veel van hem hier zijn weg weer in te vinden.

Hem leren omgaan met deze verliezen, hierin voor te bereiden, zijn kwaliteiten te benoemen die hij inzet om er weer wat van te maken en er voor hem te zijn is enorm waardevol voor alle verliezen die nog gaan komen.

meer info: VERLIES & ROUW

kinderen en jongeren leren omgaan met verlies en rouw in het leven is fase 0 van rouwverwerking bij kinderen en een belangrijk onderwerp als je woont in Utrecht

'Dat vind ik dan gewoon zo vervelend voor die persoon'

Hij ziet alles
Hij hoort alles
Hij voelt heel veel

Al jaren draagt hij lasten van anderen op zijn schouders.
De ene last weegt zwaarder dan de andere.

De personen in kwestie hebben hier geen idee van, want soms was de coachee er niet eens onderdeel van. Weten deze personen zelf misschien niet eens meer dat dit is gebeurt en het zijn ook niet perse hele verschrikkelijke gebeurtenissen.

Maar hij ziet en voelt zoveel dat dat toch allemaal in zijn lijf en koppie vast zit en dat zorgt voor onbewuste spanningen en vermindering van lichaamsgevoel.

Ik opper: 'als we vandaag de lasten eens gaan teruggeven aan de personen bij wie ze horen, hoe zou je dat vinden?'

'Wel een goed idee, want ik mag voor mezelf zorgen en de ander kan de last zelf dragen'.
Daar hadden we het al eerder over gehad en heeft geresoneerd.

We maken er een ritueel van en per persoon worden de lasten een voor een teruggegeven. In het begin gaat dat nog wat onwennig, maar hij krijgt al snel de smaak te pakken.

En na elke persoon zie ik hem veranderen en wordt zijn glimlach groter.

Na de laatste zegt hij:
'Ik voel me echt zoveel fijner en lichter en nu moet ik plassen!'

Gaaf! Wat een mooi begin van een nieuw hoofdstuk; het lichamelijk echt weer kunnen voelen.

meer info: KINDERCOACHING

systemisch werk met kinderen tijdens kindercoaching Utrecht Hoograven om kinderen te laten ontspannen

Een vol hoofd
Opluchting
Emoties
Analyse
Overdenken
Nieuwsgierig
Afwegen
Ingewikkeld
Stilte
Onrustig

Na een grote of kleinere gebeurtenis, op school of thuis, met veel of weinig mensen om je heen gaat er van alles door je heen. Je voelt, je denkt, je hebt ervaren met je hele alles. Een groot deel ervan is bewust, maar ook onbewust is er van alles gaande.

Vooral HSP'ers beleven intens, er is geen filter, alles komt binnen en neemt je mee op een gedachten en gevoelens reis. Het is nodig om afstand te nemen, te overzien wat van jou is en wat van de ander, om het in perspectief te plaatsen en de tijd te geven te verwerken. Pas na het ruimte te hebben gegeven komt er weer plek voor nieuwe informatie of om inzichten te kunnen zien.

Het kost tijd en dat moet je regelmatig maken, al is het maar heel even. Erover praten, je voeten voelen, vriendje adem volgen in je lijf, geluiden om je heen aanhoren, je gedachten laten gaan en er niks mee hoeven. Ontspannen om je te herstellen en daarna weer actief te kunnen zijn.

meer info: HOOGGEVOELIG ZIJN

hooggevoelige kinderen leren omgaan met prikkels en prikkelgevoeligheid in Utrecht tijdens een kindercoaching of jongerencoaching traject

Herstellend van een corona gezins situatie en mijn eigen klachten moesten we opnieuw in quarantaine én voor een deel van het gezin in isolatie. Nu na 2,5 week binnen zitten kan ik zeggen dat het samenzijn voor mij nog steeds vrij moeiteloos voelt. 

Is het altijd gezellig? Nee
Ging er nooit eens iets fout? Jawel .
Was je altijd rustig? Nee hoor ik voelde van alles.

Maar er was respect, liefde en de bereidheid om te luisteren.

De inzichten die helpen ontspannen te blijven
1) je gedachten bepalen hoe je de situatie ervaart. Op een paar m2 op zolder voelde ik me vrij en rustig in plaats van opgesloten en onrustig
2) als ouders bepalen we de kaders waarbinnen de kinderen kunnen experimenteren met autonomie
3) een tijdelijk uitzonderlijke situatie vraagt om uitzonderingsregels. Zo hebben we dat ook benoemd
4) iedereen helpt mee met een taak passend bij de leeftijd, juist ook in deze periode
5) blijf ademhalen, het gaat voorbij.

Kinderen laten tekenen geeft je een kijkje in hun binnenwereld en een opening voor een gesprek. Zelf verwerk ik ook graag creatief. Uit het hoofd in het lijf.

meer info: KINDERCOACHING

hoe hou je het als gezin gezellig thuis in tijden van corona en quarantaine

De kracht van een ritueel is dat ze verbindend werken en je steun en houvast geven.

Rituelen zien we al terug in ons dagelijkse leven zoals het vieren van verjaardagen, landelijke feestdagen, een vaste volgorde van dingen die je doet voordat je gaat slapen, maar ze kunnen ook nog persoonlijker van aard zijn. Iets kleins wat past bij jou of bij jullie als gezin op een speciaal moment, om iets nieuws te starten of mee af te sluiten. Een handeling passend voor jou bij deze gebeurtenis.

Vorige week herdachten we het verlies van een familielid die veel te jong en op een rap tempo ons verliet. Het was alweer 6 jaar geleden en de kinderen waren toen heel erg jong en ondanks dat ze het niet allemaal bewust hebben meegemaakt heeft het diepe indruk gemaakt.

De oudste wilde graag met een kaarsje bij elkaar zitten, een paar minuten in stilte onze eigen gedachten laten gaan om daarna een herinnering te delen als je dat wilde.

Het bij elkaar zitten, starend naar een kaarsje zonder woorden, de warmte op onze gezichten voelde speciaal en we waren sterk verbonden in de liefdevolle gedachten aan deze persoon en in het gemis.

De onrust die ik bij de kinderen zag een paar dagen voor deze dag kreeg een plek en het was daarna ook goed zo voor ze.

Wat is jou fijnste ritueel?

meer info: VERLIES & ROUW

 

rituelen helpen kinderen bij het verwerking van verlies en geven structuur en rust

Door te vertragen, stil te staan en plezier te maken, kortom door te ontspannen, volgen groei en bloei als vanzelf.

De afgelopen weken waren een bijzondere tijd waarin we volledig afgeremd werden in ons drukke bestaan, maar wow als gevolg schoten onze 2 kinderen letterlijk in figuurlijk de lucht in. De rust, de ruimte, het zijn met elkaar zorgde ervoor dat ze opbloeide, lichamelijk en mentaal centimeters groeide en ze veel ontspannender zijn. Op school laten ze maar een deel van zichzelf zien.

Een juf hoorde ik zeggen dat ze veel minder huilers in de klas hebben. Door de halve dagen zijn de klassen bij ons gehalveerd en ook wij merken dat ze dat fijn vinden. Onze BSO hebben ze zelf uitgekozen, omdat ze kleine groepen fijner vinden. Wij zagen dat ze vragen durfde te stellen en dat ze er ontspannen bij stonden. In grote groepen zien we ze verkrampen, worden ze stil en snel overprikkeld en dan functioneer je niet meer optimaal.

Kijken naar lichaamshouding, gedrag en stemgeluid kan je veel vertellen hoe het met je kind en jezelf gaat.

  • Een hoog stemgeluid is vaak ook een hoge adem en betekent actie stand.
  • Schouders omhoog, snelle irritatie en lichamelijke stress trekjes allemaal signalen om een stap terug te doen.

Helaas hebben we het zelf vaak pas laat in de gaten.

Rustmomenten gedurende de dag zijn daarom noodzakelijk en dat betekent niet dat je moet gaan slapen (mag wel natuurlijk), maar dat je een rustigere activiteit uitzoekt, geluiden stopt of verminderd, de natuur in gaat (buitenlucht helpt direct!) of echt even stopt en uitcheckt van alles dat moet of wat nieuwe informatie oplevert.

Tijd nemen om te verwerken overdag betekent beter en sneller slapen in de avond. Ik hoop dat we er allemaal iets van leren en vasthouden voor als het leven weer 'normaal', druk en hectisch wordt...ooit.

meer info: KINDERCOACHING

Je kind komt tot rust en tot ontspannen met creatieve holistische kindercoaching in Utrecht

Een bezorgde moeder vertelde mij laatst dat ze steeds meer om zich heen hoort dat kinderen kampen met onzekerheid en weinig zelfvertrouwen. Dat ouders niet goed weten hoe ze hun kind kunnen helpen. Of ik daar niet een tip voor heb.

Als kind en als mens de ruimte krijgen, ervaren en pakken. Zo heerlijk en belangrijk om ruimte te voelen om je heen en in je lijf. Vrij te kunnen bewegen, diep te ademen om zo de ruimte in je lichaam te behouden en te kunnen experimenteren. Dat gaat zorgen voor een boost in het zelfvertrouwen, plezier en geluksgevoel.

Eigen keuzes maken

Je kind heeft het nodig om ervaringen op te doen en zo gaandeweg te leren wat wel en niet goed voor ze is en bij ze past. Laat ze hun intuïtie volgen, eigen keuzes en fouten maken. Natuurlijk hou de veiligheid in acht en je hoeft niet direct alle teugels los te gooien. Kinderen hebben ook sturing nodig om zich veilig te kunnen voelen. Juist in die veilige setting waarin de echte grenzen duidelijk zijn kan je kind naar hartelust ontdekken. Hoe erg is het als het iets anders gaat dan hoe jij het graag had gewild?

Dat je kind:

  • Eigen kleding combinatie aantrekt wat wellicht niet helemaal goed matcht
  • Het haar los doet in plaats van vast
  • Kleren nat en vies maakt bij het spelen met water
  • Verft zonder schort aan met waterverf
  • Iets langer buiten wil blijven, terwijl het eigenlijk bedtijd is
  • Buiten de lijntjes kleurt
  • Met een initiatief komt wat net iets anders is dan wat er in de planning staat

Door alleen op reis te gaan ervaar ik elke keer weer een boost aan zelfvertrouwen, kracht en plezier. Dat is niet uit te drukken in woorden en had niemand mij kunnen uitleggen of aanleren. Je moet zelf ervaren wat het met je doet, hoe het van binnen voelt en of dit iets is wat bij je past of dat het leuk was voor een keer, maar toch niet iets voor jou. Door ervaringen leer je wie JIJ bent en wat goed is voor JOU. Om het vertrouwen in je intuïte te laten groeien en erop te durven vertrouwen is erg waardevol voor later!

Gun jouw kind ook die prachtige ontdekkingsreis die wij allemaal al een groot deel hebben doorlopen en begin daar NU mee. Het vallen en opstaan hoort tenslotte gewoon bij het leven, kan je kind prima aan en kun je toch niet voorkomen. Geniet ervan je kind te zien ontplooien, groeien en (op)bloeien!

meer info: KINDERCOACHING

hoe geef ik mijn kind meer zelfvertrouwen

Heb je wel eens goed gekeken naar de hoes van de wilde kastanje met zijn stekels? De ruwe wat korte stekels die niet buigzaam zijn en je willen laten weten dat er niet met hem te sollen valt. Niet echt aantrekkelijk om op af te stormen, beet te pakken of om mee te nemen. Maar met wat aandacht en liefde wordt het ineens best een tam ventje.

Wat heeft de wilde kastanje nodig om zijn tamme kant naar boven te krijgen?

Precies, allereerst haal hem uit zijn stekelige hoesje.

Denk eens om naar je eigen kind die boos en onhandelbaar is, niet voor rede vatbaar en onbenaderbaar. Wat maakt dat je kind zich op dat moment zo voelt? Wat heeft het nodig? Welk hoesje mag er losgelaten en uitgedaan worden?

Met liefde, oprechte aandacht en een luisterend oor veranderd jouw kind ook weer in een blij en rustig kind. Want geen enkel kind wil onbenaderbaar blijven en is in de kern bozig van aard.

En zijn ‘wilde’ haren mag hij best houden, het karakter van je kind mag er ook gewoon zijn natuurlijk.

Oefeningen om weer lekker in je vel te komen

Bij boosheid, verdriet en irritatie treden spanningen in het lijf op. Je trekt je schouders hoger op, balt je handen samen en de onrust giert door je lijf. Het is dan belangrijk om goed door te ademen om die spanningen weer kwijt te raken. En als je je op je adem gaat focussen kan je boosheid niet groter worden, maar zal afnemen. Lastig? Lees dan mijn kinderboek met je kind om je kind bekent te laten worden met deze waardevolle tool in zichzelf.

De herfst is prachtig met zijn kleuren, geuren en weertype.
Ok ok niet de regen, maar wel de zon in combinatie met de frisse buitenlucht. Rond deze tijd trekken we ons weer meer terug naar binnen. De verwarming gaat misschien al wel eens aan en de lucht in huis wordt wat bedompter. We komen minder buiten en dat is een gemiste kans, want door toch naar buiten te gaan ontdoe je je even van alle (digitale) prikkels, snuif je verse zuurstof op en kun je je energie en irritatie ook sneller kwijt.

En de herfst is geweldig met al zijn knutselmogelijkheden. Van gekleurde bladeren tot taken, wilde en tame kastanjes.

Dus hop je (regen) laarzen aan en lekker gaan struinen buiten dan ben je die boze bui zo weer vergeten en hoef je je de komende tijd niet te vervelen.

meer info: KINDERCOACHING

Hoe help je je kind van zijn boosheid af

Neem vrijblijvend contact op

* Vul deze velden alsjeblieft in.

    Voornaam *

    Achternaam *

    E-mailadres *

    Telefoonnummer

    Vertel me eventueel iets meer

    Ik gebruik je gegevens alleen om je een bevestigings email te sturen en voor het maken van een afspraak.