Prikkels & sensitiviteit 

Jij zit niet lekker in je vel, hebt moeite met alle prikkels die op een dag op je afkomen en wordt er moe en kribbig van. Je systeem staat continue aan, je concentratie leidt eronder en je gaat er situaties door vermijden. Je wil niet op elk moment alles horen, zien of voelen, maar weet niet hoe je dat kunt stoppen en vindt het vervelend dat je vaak wordt afgeleid als je met iets bezig bent.

We hebben allemaal wel eens last van overprikkeling en dat het je allemaal teveel wordt door druk zijn. Zeker in de maatschappij van nu waarin er zoveel keuzes te maken zijn en er veel van je verwacht wordt kun je sneller overbelast raken door de hoeveelheid prikkels. Dat maakt je niet meteen hooggevoelig. Hoogsensitief oftewel hooggevoelig zijn is geen aandoening, maar een persoonskenmerk en je kan overgevoeligheid hebben voor externe prikkels (komen van buitenaf zoals hard geluid of fel licht) of interne prikkels (komen van binnenuit zoals angst, verdriet, honger). Op internet zijn diverse vragenlijsten te vinden waarmee je kunt uitzoeken of je hooggevoelig bent. Ik pleit er voor om te kijken naar jou als persoon en waar je last van hebt, we bestaan namelijk uit heel veel factoren, zijn allemaal uniek en hebben met verschillende omstandigheden te maken wat maakt dat de een er meer last van heeft dan de ander en het dus belangrijk is om daarnaar te kijken. Realiseer je ook dat er een overlap tussen hooggevoeligheid, autisme, hoogbegaafdheid en ADHD bestaat én dat prikkelovergevoeligheid ook bij alle 4 apart voorkomt. Een label plakken kan voordelen hebben in erkenning en acceptatie, maar ook tunnelvisie creëren.

Puber (14):De coaching heeft me veel meer gebracht dan wat voor andere dingen me ooit gebracht hebben qua geluk, zelfbeeld en rust.’  Lees meer ervaringen

Fijn, ik wil contact

Inzicht in jouw prikkelsysteem

Is het bij jou meer regel dan uitzondering dat de hoeveelheid prikkels je teveel worden en is het lastig voor je om al deze prikkels goed te verwerken en hier een goede balans in te vinden? Je verliest hierdoor veel energie en plezier en kan je leeg, futloos en sneller geïrriteerd voelen en het is dan fijn om te snappen hoe dit komt en wat je kan doen.Wist je dat sensitieve mensen juist een prachtige kracht bezitten, maar dat vaak niet zo ervaren, de hersenen van hooggevoelige mensen net wat anders werken én dat prikkels ook niet per definitie slecht zijn? In deze sessie duiken we o.a met behulp van de prikkelstorm coach kaarten in jouw prikkelsysteem en ontdek je hoe het komt dat je de ene keer wel overprikkeld raakt en de andere keer niet. Wat je kan doen om te zorgen dat je niet alleen leegloopt door de prikkels, maar er ook energie van krijgt. Zonder prikkels zou het namelijk ook heel saai zijn en naast overprikkeling bestaat er ook onderprikkeling. De klachten lijken voor een deel op elkaar, dus goed om te weten hoe het bij jou werkt en wat jij nodig hebt om in je energie en kracht te blijven.
Mensen die een gevoelig zenuwstelsel hebben staan vaak in actie en op scherp en voelen veel drukte in het hoofd. Er is tijd nodig om alle prikkels te kunnen verwerken. Je bent haarfijn afgestemd op de ander, maar vergeet daardoor regelmatig jezelf. Dat zorgt ervoor dat je het contact met je lichaam wat kwijtraakt en dus ook minder goed geaard bent wat je labieler maakt. Er zijn verschillende oefeningen waarbij je niet alleen nadenkt met je hoofd, maar ook je lichaam gebruikt. Daardoor kom je als persoon beter in balans, kan je lijf beter ontspannen en dus herstellen om weer op te laden.

KIJKJE IN DE PRAKTIJKRUIMTE

Wat doen we tijdens een ‘inzicht in je prikkelsysteem’ sessie?

Tijdens deze sessie gaan we uitzoeken wanneer iets er voor zorgt dat je overprikkeld of onderprikkeld raakt, hoe je hooggevoeligheid of sensitiviteit hierbij betrokken is en wat je kan helpen om weer terug naar rust en plezier te komen. Daarnaast ontdek je hoe bij jouw de prikkelverwerking gaat en dat is handig om te weten hoeveel prikkels je aankan in een bepaalde situatie. Als gecertificeerd prikkelstorm coach leg ik je graag uit hoe het zit en help ik je in kaart brengen hoe je prikkelsysteem in elkaar zit. Dat geeft rust en helderheid, want nu ga je zowel de sitaties als de type prikkels ook herkennen. Zodra je er bewust van bent dan kan je keuzes gaan maken en hoef je ze niet altijd alleen te vermijden. Jij bent goed zoals je bent en door mijn eigen hooggevoeligheid voel en zie ik snel waar ik jou het beste bij kan helpen. Jij mag gewoon lekker jezelf zijn. Ik ontmoet je graag in mijn praktijk in huis aan de Julianaweg in Utrecht Hoograven. Wil je meer weten over wie ik ben? Kijk dan eens hier
over Manja
TARIEVEN

HSP oftewel hoogsensitief zijn voelt vaak als een last maar heeft ook vele mooie kanten

Fijn, help mij bij de prikkelstorm

* Vul deze velden alsjeblieft in.

  Voornaam *

  Achternaam *

  E-mailadres *

  Telefoonnummer

  Vertel me eventueel iets meer

  Ik gebruik je gegevens alleen om je een bevestigings email te sturen en voor het maken van een afspraak.