In mijn praktijk ben ik met cliënten continu bezig om te ontdekken wie ze zijn, wat bij ze past en wat hen helpt in de (lastige) situaties die ze tegenkomen. Onder die cliënten zitten regelmatig kinderen die dus opgroeien met meer bewustzijn dan wij hadden op die leeftijd. Als je jezelf goed kent, dan kan je later ook keuzes maken die passen bij jou. Ouders zijn continu bezig met het maken van (duurzamere) keuzes en willen hun zoon of dochter graag het goede voorbeeld geven. In deze blog wil ik je daarom inspireren op het gebied van duurzaamheid en de bewuste keuzes die ik / wij zelf hebben toegepast binnen ons gezin. Een hot topic thema waar we niet meer aan ontkomen om te zorgen dat generaties na ons ook fijn op deze aarde kunnen leven.
Deze blog is niet bedoeld om schouderklopjes te krijgen of om met een vinger te wijzen naar wat allemaal nog niet goed is bij jou. Deze blog is bedoeld om eruit te halen wat bij jou past en waar je mogelijkheden ziet dit binnen je eigen huishouden of gezin toe te gaan passen. Zelf sta ik ook open voor suggesties wat ik nog zou kunnen proberen om nóg duurzamer te leven. Duurzaamheid gaat namelijk niet alleen over groener bezig zijn, maar ook zorgen dat je zelf duurzamer blijft functioneren. Dat je een buffer hebt om met tegenslagen om te gaan, je veerkracht hebt ontwikkeld en naast je kinderen ook goed voor jezelf zorgt. Het een heeft met het ander te maken.
Waar het ooit begon met een eerste stapje is het nu een hele lijst geworden en dat realiseer ik me pas nu ik het allemaal zo opschrijf. Ik merk dat ik er enthousiast van word om te blijven kijken naar mogelijkheden en laat me ook graag weer inspireren door wat ik bij een ander zie. Stuur me gerust een berichtje als je handige sites weet of zelf nog ideeën/aanvullingen hebt wat ik kan proberen!
Het streven is niet naar 100% duurzaamheid of perfectie, want er is altijd nog wel iets wat ook nog kan. Alleen is niet alles simpelweg haalbaar. Je moet er tijd, de energie en de middelen er simpelweg ook voor hebben en dat is niet altijd het geval.
Daarnaast kan het zijn dat er bepaalde dingen nu nog niet kunnen die later misschien wel kunnen. In mijn eigen geval heb ik op dit moment, als volledig ondernemer, wat meer tijd. Aan de andere kant wonen we in een huis met een bouwstijl uit de jaren 30, waardoor er ook dingen praktisch gezien gewoon niet mogelijk zijn. Doordat ik volledig ondernemer ben zijn de financiele middelen minder toereikend dan toen ik er nog een loondienst baan bij had. Ik realiseer me dat er heel veel mensen in Nederland wonen die nog minder te besteden hebben en dus wel bepaalde keuzes zouden willen maken, maar dat gewoonweg niet haalbaar is.
Kortom; doe wat je kan en verander wat je niet kan accepteren. Vooral dat laatste is bij mijzelf een motor geworden om in beweging te komen én blijven. Het allerbelangrijkste is ‘je wil’ om ook te gaan doen en dat kan echt al door heel klein te beginnen. Dat zelfde geldt voor de verandering die je wil zien binnen je gezin of je persoonlijke leven. Als je iets niet kan accepteren kom dan in beweging om stappen te zetten, zowel zelf als dat je hulp inschakeld.
Dat je kinderen hierin kan meenemen is zeker mogelijk. Ook op school is er al meer aandacht voor duurzaamheid en hebben ze er zelf ook een eigen idee en kijk op. Waar de kringloopwinkels vroeger stoffig en gevuld met ouderwetse kleding en spullen waren, is dat al lang niet meer zo. De kringloopwinkels puilen uit van alle spullen die mensen tegenwoordig brengen en ze kunnen het niet eens meer bolwerken. In dat opzicht wordt het leven in een consumptiemaatschappij bevestigd en groeien onze kinderen op met het gegeven dat tweedehands en hergebruik niet betekent dat je arm bent, maar dat het voor ons allemaal beter is om spullen niet meteen weg te gooien en nieuwe te kopen. Het brengt je ook een stukje out of the box denken, iets wat creatieve kinderen vaak kunnen, om te kijken hoe je iets op een andere manier kunt gebruiken en het dus nog niet weg hoeft. Zo gebruik ik zelf een oud kinderbureautje voor mijn planten collectie en is het hibbelpaard een kapstok en plantenonderzetter in mijn praktijk geworden. Eindeloze mogelijkheden!
Dat ik medio 2023 mijn loondienst baan beëindigde en mijn eigen praktijk groeiende is, betekende dat er een financiële verandering kwam en ons uitgave patroon onder de loep ging. Maandelijks komt er bij mij niet standaard een vast bedrag op mijn rekening en waar we eerder niet over geld hoefden na te denken (dat is echt een luxe probleem) betekent dat nu dat we anders naar inkomen en geld kijken. Ik vind het een verrijking om hier op dit moment wel over na te denken, want hierdoor word je je bewust van maandelijkse uitgaven die automatisch worden afgeschreven, denk je na of je iets wel echt nodig hebt in plaats van dat het ‘toch niet zo duur is’ en maak je weer even bewuste keuzes in wat je als gezin en persoon belangrijk vindt om je geld aan uit te geven. De waarde van iets wordt niet alleen door een getal uitgedrukt, maar ook wat het voor mij betekent en of ik het er op dat moment voor over heb. Een andere interessante vraag is; wanneer heb je genoeg en houdt het streven naar meer op? Kijk maar eens hoeveel angst er zit onder het krijgen van loon. Wisselen we van baan dan moeten we zeker niet minder verdienen, komen we een collega tegen die vergelijkbaar werk doet dan mag er geen verschil in salaris zitten. We vinden geld niet het belangrijkste en toch is het belangrijker dan we denken.
Wat zijn de veranderingen die ik / wij de afgelopen tijd hebben aangebracht in onze manier van leven of praktisch gezien in onze omgeving.
WONEN
- Cadeaupapier, enveloppen ed die niet stuk zijn hergebruik ik. Ook kocht ik bij HEMA herpak papier wat inpakpapier van stof is.
- Mijn tijdschrift abonnement heb ik beëindigd nu ik lid ben van de bibliotheek. Uitgelezen tijdschriften die van mezelf zijn zet ik in de boekenbieb of geef ik door. Boeken die me interessant lijken leen ik eerst bij de bibliotheek en het zal je verbazen dat ik het in 95% van de gevallen niet de moeite waard vindt het boek te kopen.
- We hebben zonnepanelen op ons dak en de erker en we hebben geïnvesteerd in een stukje windmolen energie. Hierdoor compenseren we niet alleen apparaten, maar ook ons aquarium. Daarnaast hebben we de verwarming ’s nachts op 16c en overdag 17c. Voor elk gezinslid kochten we een warm wollen vest en voor de koude nachten hebben ik en de kinderen een elektrisch matje onder ons hoeslaken die we aanzetten met een timer om in te slapen. Zo besparen we veel gas en gebruiken we de opbrengst van de opgewekte stroom.
- We plaatsten plexiglas voor ons glas in lood raam wat enkelglas is. Dit in dubbelglas zetten is heel erg duur.
- We vervingen in het hele huis ons oude dubbel glas, die geen isolatiewaarde meer had, door triple glas
- Tijdens de verbouwing na koop van ons jaren 30 huis zijn de houten vloerbalken in de woonkamer volledig vervangen door beton storting. Dit scheelt niet alleen in stookkosten, maar ook hebben we geen slakken ,meer door ons huis. Na de opbouw van onze 2e verdieping werd zowel de zoldervloer als de gehele achtergevel geïsoleerd. In maart 2024 is de voorgevel geïsoleerd en een vleesmuis kastje geplaatst op de gevel.
- Op ons schuurdak en konijnenhok zitten (sedum) planten en ook binnen hebben we veel planten
- Voor onze voordeur hebben we een gordijn gehangen die we over hadden en heb ik alleen een stok gekocht om deze aan op te hangen. Dit scheelt veel tocht in huis
- Ik maak van de schoonmaak zeep van werfzeep wasmiddel en bewaar dat in een plastic slabak (in een weckpot met rubber rand beschimmeld de rand op den duur door de nattigheid). Erg simpel om te doen en het scheelt heel veel verpakkingsmateriaal. Het recept vind je op hun website.
- Shampoo, scheerschuim en douchgel gebruiken we grotendeels van happy soaps. Echt een aanrader voor verpakking vermindering
- We douchen niet te lang en ik soms kouder aan het einde. De kinderen zetten een wekker als timer.
- We hebben een krijtbord als planner op de wc deur en geen papieren versie
- Onze agenda is digitaal behalve die van de kinderen ivm school
- Kleding koop ik voor mezelf en de kinderen voornamelijk via vinted, marktplaats of in de kringloop winkel, behalve ondergoed en sokken. Zelf gaan ze ook graag neuzen bij de kringloopwinkel. Schoenen koop ik voor de kinderen wel nieuw en sandalen/slippers meestal tweedehands. Op vinted kun je selecteren op de conditie waardoor het alsnog (bijna) nieuw is doe ik als ik weet dat de pasvorm goed is. Zo is het toch hergebruikt.
- Online bestellen doen we zo min mogelijk en bij voorkeur via vinted omdat het transport ook duurzamer is en er kopersbescherming op zit. Zo is er meer garantie dat het artikel is wat het moet zijn.
- De spullen in ons huis zijn voor het grootste gedeelte afkomstig van marktplaats of uit de kringloopwinkel. Ook hebben we meubels zelf gemaakt van nieuw of oud hout en ik merk dat zelfgemaakte items veel meer van waarde zijn dan de gekochte. Deze items zijn dus duurzamer, omdat ik ze niet snel zal wegdoen.
- In onze stadstuin hebben we plaats gemaakt voor een regenton en eromheen groeit klimop, zodat hij niet zo opvalt. Hij neemt bijna geen ruimte in.
- Als we een stuk van onze woonkamer niet gebruiken doen we daar het licht uit, net als in de keuken of boven als we daar niet zijn.
VERVOER
- Onze benzineauto verruilden we voor een hybride automaat auto toen deze aan vervanging toe was. Een goed alternatief als elektrisch niet binnen het budget past. Er komen nu wel steeds meer tweedehands elektrische auto’s, dus goed om die in de gaten te houden. In de stad rij ik dus veel elektrisch.
- We nemen altijd de fiets naar werk of als we ergens heen gaan in omgeving Utrecht en hebben een regenpak, tenzij het weer echt niet te doen is of de afstand te ver voor de tijd die er is. De kinderen krijgen een nieuwe fiets als ze naar de middelbare gaan, verder zijn ze allemaal tweedehands geweest.
- We gaan op vakantie met de auto en kamperen op campings met onze eigen tent. Vliegen doen we zelden.
FINANCIEEL
- We stapten recent over van de ING naar Triodos als groene bank. Ook ASR had gekund. Met de overstap service en een paar eigen omzettingen viel het best mee hoeveel werk het was.
ETEN
- We hebben sinds 2023 een moestuin waar we groente, fruit en bloemen verbouwen. Je wordt je er ernstig bewust van dat de juiste weersomstandigheden essentieel zijn voor een goede oogst en het niet vanzelfsprekend is dat er een eindeloze stroom aan eten is.
- Ik doe zoveel mogelijk boodschappen op de markt of bestel een good to go groente box en neem altijd eigen tassen mee. Alle papieren zakjes, groente netjes, eierdozen en kaas papieren (ik heb ook een stoffen kaasdoek) hergebruik ik weken erna nog, totdat ze te vies of kapot zijn. De groenteman hou ik tegen om het alsnog in plastic tasjes te stoppen. Ook de brood plastic zakken (de stoffen werkten niet om brood in te vriezen) hergebruik ik en neem ik mee naar de bakker inclusief plastic clipje.
- We eten thuis op een uitzondering na bijna nooit meer vlees of vis, maar zijn niet strikt vegetarisch. Als we eens uit eten gaan dan eet ik nog wel eens iets van vlees of vis als ik daar zin in heb en omdat het hier anders wordt klaargemaakt. Maar ik kan ook gerust in het restaurant vegetarisch eten. Ik volg mijn gevoel daarin.
- We eten en drinken alleen plantaardige yoghurt en melk. Dat heeft zijn oorsprong dat de kinderen niet tegen gewone zuivel konden en we doen daar allemaal in mee.
Wat heb ik geprobeerd, maar werkte voor ons niet
- Kauw tandpasta tabletten vond mijn maag niet fijn. Voor een korte trip kan het fijn zijn of als je gaat vliegen en je geen vloeistof mee wil nemen
- Ik zou heel graag het badwater willen hergebruiken om de wc door te spoelen, maar extra emmers in de badkamer past in onze mini badkamer niet. Ik heb het wel geprobeerd, maar bleek niet te doen.
- Stoffen broodzakken werkten voor ons niet. We vriezen het meeste brood in en dat werd heel droog. Ik gebruik de zakken nu voor als ik aardappelen of appels op de markt koop.
- We hebben picnic wel eens gebruikt in het verleden, maar nu ik wat meer tijd heb zijn we daarmee gestopt en doen we de boodschappen zelf. Financieel ook voordeliger.
- Mijn man heeft vinted geprobeerd, maar de opgestuurde kledingstukken bleken steeds kapot. Pech misschien, maar het weer moeten terugsturen vonden we onder de streep ook niet duurzaam, dus hij is ermee gestopt. Ik en de kinderen gebruiken het nog steeds wel.
Wat kan er nog beter?
- Als we naar ons afval kijken dan kopen we nu kikkererwten en kidneybeans in blik. Dat is eigenlijk niet nodig, maar vraagt wel meer planning. Daar gaan we nu mee aan de slag.
- Ik heb wel interesse in de alternatieven voor tampons en inlegkruisjes, maar vindt dit nog wat dubbel. Op de zwaardere dagen het ondergoed direct moeten wassen kost veel water en is daardoor ook een minder goede keuze. De composteerbare verbanden kan je niet zomaar bij het GFT gooien en zijn dus in de praktijk minder duurzaam dan je denkt. Ik heb nu een menstruatie onderbroek bij HEMA voor de lichtere dagen gekocht en deze bevalt goed. Dat scheelt toch al een stukje in het maandelijkse afval.
- Het verpakkingsmateriaal van vleesvervangers vind ik nog een doorn in het oog, maar een alternatief weet ik zo even niet. We eten het in ieder geval niet elke dag en niet in grote hoeveelheden.
- We zouden de trein vaker kunnen pakken, maar met 3 betalende personen is de auto soms voordeliger en de garantie om te kunnen gaan wanneer je wil, vinden we erg fijn met alle (sport) activiteiten eromheen.
Naast al deze tips omtrent praktische zaken gaat het er natuurlijk ook over dat je keuzes maakt die passen bij jou als persoon. Door dit door te voeren sta je dichter bij jezelf, vind je uit wat goed bij jou/ jullie past en dat werkt door in je staat van zijn. Je mentale stabiliteit, fysieke welzijn, plezier en wellicht het werk wat je doet.
Wil je ook graag bewustere keuzes maken die meer passen bij jou, je ontdoen van ruis wat jij helemaal niet zo belangrijk vindt en daardoor meer in lijn met je visie leven om je zo fijner te voelen? Vul het formulier hieronder in en ik neem binnen 48 uur contact met je op.